4 Ekim 2012 Perşembe

Sobanın Sırrı

Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet, bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur yağmaya başlar ve oralarda bulunan bir eve sığınırlar. Ev sahibi bu bilim adamlarını evinde misafir eder ve birşeyler ikram etmek için yanlarından ayrılır. Bilim adamlarının dikkatini yerden bir metre yukarıda, altında dizili taşların bulunduğu bir soba çeker. Sobanın neden bu şekilde konulduğu ile alakalı bilim adamları tartışmaya başlarlar.

Kimyacı 'Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylelikle daha kolay yakmayı amaçlamış' demiş.
Fizikçi 'Hayır hayır. Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş' demiş.
Jeolog ise 'Yanılıyorsunuz beyler! Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak,yangın olsılığını azaltmaya çalışmış' der.
Matematikçi 'Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş ve böylece odanın düzgün bir şekilde ısıtılmasını amaçlamış' diyerek sözü antropoloğa bırakır.
Antropolog düşünür düşünür ve cevap verir. 'Adam ilkel toplumlarda görülen ateşe tapmanın daha hafif bir biçimi ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarı kurmuş' der

Bu arada evin sahibi ikramları ile kapıdan içeri girer ve tüm bilim adamları adama yönelerek sobanın neden böyle yukarıda olduğunu sorarlar.

Adam mağrur bir şekilde cevap verir :

- Boru yetmedi beyler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder